STANDFORD BLACK's profile

Hva vil du vite om menns helse?

Hva vil du vite om menns helse?
Besøk legen din

Menn er beryktet for å unngå legen og ignorere uvanlige symptomer. Dette kan være med på å forklare hvorfor kvinner har en tendens til å leve lenger. Ikke la selvtilfredshet ta en toll på helsen din.

Planlegg årlige kontroller med legen din og hold disse avtalene. Legen din kan hjelpe deg med å overvåke vekten din, blodtrykket og nivået av kolesterol i blodet. Overvekt, høyt blodtrykk og høyt kolesterol i blodet er risikofaktorer for hjerte- og karsykdommer. Legen din kan anbefale livsstilsendringer, medisiner eller andre behandlinger for å få vekt, blodtrykk og kolesterol under kontroll.


Spis naturlig mat

Pakket og bearbeidet mat er ofte full av sukker, salt, usunt fett, kunstige tilsetningsstoffer og kalorier. Begrens de falske tingene og spis et bredt utvalg av:

-fersk frukt og grønnsaker
-Fullkornsprodukter, som brun ris og fullkornsbrød
-fiberrik mat, som bønner og bladgrønt
- magre stykker av kjøtt og fjærfe, for eksempel kyllingbryst uten skinn og magert kjøttdeig
-fisk, som laks

Når du kjøper dagligvarer, handle i omkretsen av butikken. Det er her du vanligvis finner de ferskeste matvarene. Tilbring mindre tid inne i gangene, der bearbeidet mat pleier å være plassert.


Kom i gang

Hjertesykdom er den ledende dødsårsaken blant amerikanske menn. Regelmessig trening er en av de beste måtene å forebygge hjertesykdom og holde tickeren din sterk. Det kan også hjelpe deg med å forbedre og opprettholde din generelle fysiske og mentale helse.

Prøv å få minst 150 minutter med moderat intensitet aerobic trening, eller 75 minutter kraftig aerobic trening, hver uke. Planlegg for eksempel fem 30-minutters lange økter med aerobic trening i den ukentlige kalenderen din. Aerobic trening inkluderer aktiviteter som turgåing, jogging, svømming, basketball, tennis og andre idretter.

Det er også viktig å sette av tid til minst to økter med muskelstyrkende aktiviteter per uke. For eksempel kan vektløfting, fjellklatring og yoga hjelpe deg med å utvikle sterkere muskler.


Oppretthold en sunn midje

Hvis midjen din måler mer enn 40 tommer rundt, kan det være grunn til bekymring. I følge National Heart, Lung, and Blood Institute øker det risikoen for fedme-relaterte sykdommer. For eksempel har menn med store midjer høyere risiko for type 2 diabetes, hjertesykdom og hjerneslag.

For de fleste menn er den beste måten å fjerne overflødig magefett på å kutte kalorier fra kostholdet ditt og trene mer. Spør legen din om å hjelpe deg med å utvikle en vekttapsplan som er trygg og effektiv for deg.


Få vitaminene dine

De fleste kan få i seg vitaminene og mineralene som trengs for optimal helse ved å spise et godt balansert kosthold. Det er viktig å spise et bredt utvalg av vitamin- og mineralrik mat, som frisk frukt, grønnsaker og fullkorn. Mange av disse matvarene gir også hjertesunne fiber og naturlige antioksidantforbindelser som kan bidra til å redusere risikoen for visse sykdommer.

Noen mennesker kan også ha nytte av å ta et daglig multivitamin eller andre kosttilskudd. For eksempel kan legen din oppfordre deg til å supplere kostholdet ditt med fiskeoljekapsler som inneholder omega-3-fettsyrer og vitamin D3. Spør legen din om de potensielle fordelene og risikoene ved å legge til et multivitamin eller andre kosttilskudd til din daglige rutine.


Bryt usunne vaner

Røyking er noe av det verste du kan gjøre for helsen din. Passiv røyking er også veldig farlig. Nesten 7300 røykfrie amerikanere dør av lungekreft forårsaket av passiv røyking hvert år, rapporterer Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Røyking og eksponering for passiv røyking kan også forårsake andre helsemessige forhold, som kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS), emfysem og hjertesykdom. De øker også risikoen for å utvikle mange typer kreft.

Annen helseskadelig atferd inkluderer overdrevent alkoholforbruk og rekreasjonsbruk eller vanlig narkotikabruk. Hvis du bruker alkohol, gjør det med måte. For eksempel bør menn ikke konsumere mer enn to drinker per dag, eller tilsvarende 24 gram øl, 10 gram vin eller 3 gram brennevin.

Hvis du bruker rusmidler, er det viktig å slutte. De er knyttet til mange helsemessige forhold. Kokainbruk kan for eksempel forårsake hjerteinfarkt og slag. Injiserte legemidler av alle slag kan føre til alvorlige infeksjoner og hudnedbrytning på injeksjonsstedene.

Noen menn bruker også anabole steroider for å øke muskelmassen. Dette kan føre til alvorlige helsemessige konsekvenser. Mulige utfall inkluderer sterilitet, hjertesykdom, hudsykdommer og atferdsproblemer.

Hvis du røyker, drikker for mye eller bruker ulovlige stoffer, kan legen din hjelpe deg med å utvikle en plan for å slutte. De kan anbefale medisiner, terapi eller andre behandlinger eller strategier.


Beskytt huden din

Melanom er en type hudkreft. Det er en av de dødeligste kreftformene. Ifølge American Academy of Dermatology (AAD) har menn over 50 år en økt risiko for å utvikle det. Risikoen din er også høyere hvis du er kaukasisk.

For å redusere risikoen for å utvikle melanom, ta skritt for å beskytte deg mot skadelig ultrafiolett (UV) stråling fra solen. Når du er ute:

-tilbringe tid i skyggen
-dekk kroppen med verneklær
-dekk eksponert hud med solkrem med en solbeskyttelsesfaktor (SPF) på 30 eller høyere
-påfør solkrem på nytt annenhver time eller oftere hvis du svetter eller svømmer

Det er også viktig å unngå solarier, som er skadelige kilder til UV-stråling.

Gjennomfør en månedlig hudsjekk for å se etter nye eller uvanlige føflekker, endringer i eksisterende føflekker eller andre endringer i fargen eller teksturen på huden din. Bruk et speil for å sjekke steder du vanligvis ikke kan se. Besøk en hudlege omtrent en gang i året for en hudsjekk av hele kroppen.


Få sjekket prostata

Etter hudkreft er prostatakreft den vanligste kreftdiagnosen blant amerikanske menn, rapporterer American Cancer Society. Hvis du har problemer med vannlating, utvikler smerte når du tisser, eller merker blod i urinen, kan det være et tegn på prostataproblemer. Bestill time med legen din. De kan oppfordre deg til å ta blodprøver eller gjennomgå en prostataundersøkelse for å se etter prostatakreft eller andre tilstander.


Sjekk for tykktarmskreft

Tykktarmskreft er den nest største årsaken til kreftdød i USA, rapporterer National Cancer Institute. Det er viktig å begynne å screene for tykktarmskreft fra rundt 50 år. Legen din kan bruke en koloskopi for å se etter kreftvekster i tykktarmen. De vil også se etter polypper, en type ikke-kreftfremkallende vekst. Visse typer polypper kan utvikle seg til kreft på et senere tidspunkt. Spør legen din hvor ofte du bør ta en koloskopi.
Hva vil du vite om menns helse?
Published:

Hva vil du vite om menns helse?

Published: